Translate

11 Haziran 2014 Çarşamba

Pro-Z II (Worklog-4)

Pro-Z II'de ilkinden farklı olarak soğutma sistemine Ram ve Ekran kartı soğutucu bloklarını da ekleyeceğim.

Corsair Dominator GT 2000mhz'lik ramlarimizi EK Monarch X4 Nickel bloğuyla soğutacağız.

 
 
 
 
 
 
Performans ve oyun odaklı bir pc'de tabiki üst seviye bir ekran kartı sisteme dahil olmalı. Bizim seçimimiz de bu yönde tabi. Karşınızda;
 
 
 
 Referans tasarımlı Zotac Nvidia GTX 780Ti.
 
 
 
 
 
 
 
 
Her ne kadar kendi referans soğutucusu bu canavarı soğutmak için bence gayet yeterli olsa da performanslı ama sessiz bir sistem için ekran kartı bloğu kullanacağız.
 
Bunun için de seçtiğimiz blok; Swiftech'in Nvidia Titan ve Gtx 780/780Ti için hazırlamış olduğu en yeni model: Komodo NV-LE.
 

 
  
Swiftech'in bu modelinin en önemli özelliği fullcover yapıda olması yanında backplate'inin de içeriğe dahil olması. Ayrıca 4 farklı renkte LED aydınlatma ile kasanıza ayrı bir gösteriş katması. Yalnız; 4 farklı renkte LED derken; aslında sadece beyaz renkte ledler var. Swiftech, blokla birlikte mavi, kırmızı ve yeşil renkte filtreler veriyor. Bu filtreleri beyaz ledlerin önüne koyarak farklı renkler elde edebiliyoruz.
 

 
 


Swiftech Komodo NV-LE elime geçer geçmez incelemeye başladım. Swiftech kalitesi daha kutuyu açar açmaz belli oluyor. Mükemmel bir işçilik ve malzeme kalitesi söz konusu. 780Ti uyumlu olarak bu blok daha çok yeni, yanılmıyorsam bu ayın başında çıktı. Dolayısıyla Google'da direk 780Ti performansına yönelik bir bilgi bulamadım. Bu kadar kısa sürede elime geçmiş olması benim için şans oldu.

 
 
 



 
Yalnız bugüne kadar hava olsun, su olsun bu derece ağır bir soğutma çözümü elime geçmemişti. Daha önce 8800GTX ve GTX 260 için fullcover bloklar kullanmıştım ama bu blok ikisinin toplamından da ağır diyebilirim. Bu da beni PCI Express yuvası zorlanır mı diye tereddüte düşürmedi değil hani.

Bir de merak ettiğim başka bir nokta var. Nvidia'nın referans tasarımlı yeni kartlarının soğutucularındaki yeşil Geforce GTX ledi pcb'ye direk mi bağlı, yoksa bir soketle mi bağlı, bu konuda bir bilgim tam olarak yok, açıklayıcı bir bilgi de bulamadım. Ancak 780Ti referans kartların pcb'sini aratınca şu şekilde bir tasarım ortaya çıkıyor;

Fotoğrafta görüldüğü gibi üstte güç girişlerinin solunda küçük, bir tane beyaz soket ve bir de altta soket var. Alttaki muhtemelen fan soketi olduğuna göre üstteki tahminimce ledin gücünü aldığı soket. Kartı henüz referans soğutucusundan ayırmak gibi bir şansım olmadığından emin olmamakla birlikte fotoğrafa bakılırsa Komodo bloğunun ledlerine güç veren erkek sokete de uyuyor gibi. Yani tahminim doğruysa geforce experience yazılımıyla referans soğutucudaki ledi nasıl programlayabiliyorsak bu blokla da aynı uygulamayı kullanabileceğim. Bu süper olur. Sıcaklık ya da güç durumuna göre ledin modunu değiştirmek hoşuma gidiyordu çünkü. Dediğim gibi blok çok yeni olduğundan bu konuda tamamen tahmin yürütüyorum. 


Sistemde olmazsa olmaz bir diğer bloğumuz da tabiki işlemci bloğu. İşlemci bloğumdan çok memnun olduğumdan önceki projede kullanmış olduğum Swiftech Apogee XT bloğunu Pro-Z II'de de değiştirmiyoruz.




 
 

















Kasa ile tam olarak işimiz bitmeden bloklara ihtiyacımız olmadığından kendilerini bir kenara bırakıyoruz.

Şimdilik bu kadar, projenin diğer aşamaları ve kullanacağımız malzeme ve parçalarla tekrar karşınızda olacağım. :ok:
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder