Translate

7 Ekim 2014 Salı

Proje arası - Geçici Sistem kurulumu ve Ekran Kartı Sıcaklık Testleri

 
Pro-Z II 'de ekran kartı ve ramlerin bloklarını taktıktan sonra sistem henüz sıvı doldurulmaya hazır olmadığından ve bu şekilde çalıştırılması mümkün olmadığından evde pc'siz kaldım. :P Çünkü projenin tamamlanabilmesi için gerekli birkaç dirsek henüz elime ulaşmadı ve projeye devam edemiyorum.
 
Aslında pleksi kanalı üzerinde çalışmaya başlamıştım ve epey ilerleme kaydetmiştim. Ancak dediğim gibi eksik olan malzemeler nedeniyle işim yarım kaldı.
 
Koca bayram tatilini de pc'siz geçirmek düşünülemeyeceğinden biran önce bu pc en hızlı şekilde çalıştırılabilir hale getirilmeliydi. Bu yayında; hazırladığım geçici sistemin fotoğraflarını paylaşmak ve bu vesileyle bloğu takip edenlerin bayramını kutlamak istiyorum.
 
 
Tekrar uyarayım bu Pro-Z II'nin bitmiş hali değil. Tamamen geçici olarak sistemi çalıştırmak için düşünülmüş geçici bir PC ve sadece ekran kartı ve ramler su soğutma sistemine dahil. İşlemci Intel'in kendi stok fanı ile kullanılmakta.  
 
 




























Pro-Z II'de bu kablolar tamamen paracord ile kaplanmak ve gizlenmek zorunda ! Ama eksik parçalar gelene kadar bu şekilde kullanmanın bir sakıncası yok.:))













 
 
 
 
Evet şuan sistem bu vaziyette çalışır durumda...
 
Açıkçası pc'nin çalışır hale getirmem biraz da ekran kartının kendi orijinal soğutucusu ile su soğutma bloğunu taktıktan sonraki performansını kıyaslayıp görmek içindi.
 
Hemen ufak bir test yaptım. Öncelikle benim kart kendi stok fanı ile çalışırken boşta(yüksüz) 40 derecelerde dolanıyordu. Şimdi ise ekran kartının sıcaklığı boşta 25-28 derece. %100 yük altında ise 83 dereceye kadar max boost hızına çıkar sonra kart kendini frenlemeye başlardı. Su soğutma bloğu ile aida64 ile ekran kartına %100 yük bindirdiğimde kart 36 dereceyi geçmedi. Bu müthiş bir fark. Yine 1 saatlik battlefield 4 oyununda eskiden 72'den aşağı düşmeyen kart sadece bir kere 40 derece gördü, geneli hep 39 derecede kaldı. Bu da müthiş bir performans. Aşağıdaki GPU-Z ekran alıntıları durumu zaten özetliyor.
 
 

 
 
Ayrıca bugün, örneğin bir yandan müzik dinleyip bir yandan masaüstünde internette surf yaparken fanları kapattığımda radyatör pasif haldeyken sıcaklık acaba ne olur diye test ettim. Çünkü bu senaryoda ekran kartına hiç yük binmeyeceği için ekran kartını soğutan radyatörün fanlarına ihtiyaç yok. Dolayısıyla ekstra bir gürültüye de gerek yok. Sonuç yine çok iyiydi. Radyatör üzerindeki fanlar çalışmasa bile ekran kartının sıcaklığı 34 dereceyi geçmedi.
 
Sonuç olarak bu soğutma performansı gösteriyor ki karta overclock ile yüklenilmesi durumunda performansı büyük ölçüde ileriye gidebilecek. Gpu çok daha yüksek mhz. değerlerine ulaşabilecek. Ancak oc.un gidebildiği limitleri görmek için şimdi uğraşmaya gerek yok. İşlemci ve diğer Monsta Radyatör de devreye girdikten sonra sistemin limitlerini zorlamaya başlayacağım.
 
Evet bugünlük bu kadar. Eksik parçalar Amerika'dan gelene kadar fazla bir şey paylaşamayacağım. Bir sonraki paylaşıma kadar bu son 3 yayın umarım sizleri biraz oyalar. Görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder