Translate

28 Haziran 2015 Pazar

Razer Blackwidow Chroma Mekanik Oyuncu Klavyesi İnceleme

Evdeki masaüstü bilgisayarımda bana yaklaşık olarak altı senedir hizmet eden Logitech Wave klavyem son zamanlarda artık eskisi gibi çalışmamaya başlamıştı. Üzerine onlarca kez cola, limonata, su ve kimbilir daha neler döktüğüm, sinirlendiğimde tuşlarına haşince bastığım sevgili klavyemi emekli etme zamanı gelmişti. Ancak iş yeni klavye aramaya geldiğimde isteklerime cevap veren bir klavye bulmak zordu.

Bir kere ilk önce alacağım klavye Türkçe tuş dizilimine sahip, mekanik bir klavye olmalıydı. 90'lı yıllar ve öncesinde kullandığımız mekanik klavyeler son yıllarda tekrar popüler oldu ve açıkçası mekanik klavyenin tuş basma hissiyatını da özlemiştim. Bu yüzden yeni klavyem kesinlikle mekanik tuşlu bir klavye olmalıydı. Alacağım klavyede ikinci aradığım olmazsa olmaz özellik ise karanlık ortamda rahat bir kullanım sağlayacak bir aydınlatmaya sahip olmasıydı. 

Eğer Tr Q layout bir klavye aramamış olsam yukarıda saydığım özelliklerde klavye bulmak çok kolaydı. Çünkü bir çok pc donanım üreticisi markanın bu özelliklerde sayısız ürünü mevcut. Ancak işin içine Tr tuş dizilimi girdiğinde maalesef neredeyse istediğim özelliklerde klavye yok gibiydi. Genelde bulduklarım şekil itibariyle benim hoşuma gitmiyor ya da sadece tek renk aydınlatmalı klavyeler oluyordu. Dolayısıyla klavye değişimini erteleyip duruyordum. Ta ki Razer'ın Blackwidow Chroma klavyesinin Türkiye'de TR Layout olarak satılmaya başlandığını öğrendiğim ana kadar.

Aradığım tüm özellikleri bu klavyede bulunca ve başka da alternatifi olmayınca düşünecek fazla birşey yoktu ve hemen Razer'ın klavyesinin siparişini verdim.

Ürün elime geçtiğinde hemen bir unboxing videosu çektim. Yazımın sonunda bu videoyu göreceksiniz. Videoda klavye üzerinde oluşturabileceğiniz effectleri de biraz göstermeye çalıştım. Ama önce klavyeyi inceleyip, üç, dört günlük kullanımımdan sonra yorumlarımı belirteyim.

Bir kere Chroma'yı eski Logitech Wave klavyemle karşılaştırdığımda görünürde en büyük farkı; eski klavyemin farklı büyüklükte ve yapıdaki tuşlarının kendine has ergonomik bir tasarıma sahip olmasıydı. Razer Chroma daha düz, standart bir tasarıma sahip. Bu da alışma sürecini tamamlayana kadar yeni klavyede sık sık yanlış tuşa basmaya sebebiyet veriyor. Örneğin en çok gözlemlediğim "A" tuşu yerine elimin "Caps Lock" tuşuna gitmesi, Sol "CTRL" tuşu yerine çok sık Chroma'nın en alt soldaki makro tuşlarına basmam oldu. Home, End, Delete gibi tuşların da Wave'de değişik olması yeni klavye ile bir alışma sürecinin geçmesi gerektiğini gösteriyor.




İki klavye arasında diğer en büyük fark Wave'in kablosuz, Chroma'nın ise aydınlatmayı beslemek ve de bir oyuncu klavyesi olduğu için(USB,mic,kulaklık portları var) haliyle kablolu bir klavye olması.

Eski evimde oturma odası ile pc'nin bulunduğu oda yan yana olduğundan, PC görüntüsünü oturma odasındaki büyük TV'ye aktardığım durumlarda kablosuz bir klavye çok işimi görüyordu. Kablosuz sinyal diğer odaya da çok rahat geldiğinden iki oda arasında tek bir klavye ile geçinip gidiyordum. Yeni evimde pc'nin bulunduğu oda ile TV'nin bulunduğu salon arasında mesafe büyük olunca Tv ile kullanmak için zaten Microsoft'un hem fare hem klavye işlevi gören all in one multimedia klavyesini almıştım. Dolayısıyla yeni aldığım klavyenin kablolu olması benim için artık sorun değildi.

Eski klavyeme göre bir diğer farklılığı da bileklerin temas ettiği yüzeyin Chroma'da biraz dar tutulmuş olması. Logitech Wave gibi geniş bileklikli yapıya alışmış olanlar yadırgayabilir. Ama ben bir rahatsızlık duymadım.

Kablosu oldukça sağlam görünümde, kalın ve örgülü olarak geliyor. Kalın olmasının nedeni; örgünün içinden gücünün alacağı USB kablosu dışında, klavyeye mikrofon ve kulaklık bağlayabilmek için 3,5mm jack uca sahip 2 adet kablo ve klavyeye ekstra usb aygıt takabilmek için fazladan bir usb kablosunun daha geçmesi. Kablonun boyu oldukça uzun. Bu konuda da sıkıntı yaşatmayacaktır.




Gelelim Chroma'nın extralarına...

Öncelikle kutusundan çıkardığımda Razer'ın son dönemde ürettiği bir çok klavyede kullandığı mat rubber türü plastik bir kasaya sahip olduğunu gördüm. Bu malzemeyi kimisi beğeniyor, kimisi beğenmiyor. Ama ben beğendim. Elit bir hava katıyor klavyeye. Diğer parlak plastiklere göre de parmak izi pek yapmıyor ve gördüğüm kadarıyla toz tutmuyor. 

Küçük enter tuşu oldum olası sıcak baktığım bir olay değildir. Ama Chroma'nın Tr layout versiyonunu aldığım için klavye büyük enter tuşuna sahip. Büyük enter tuşundan mahrum kalmamak sevindirici.



Logitech Wave kullanırken sinir olduğum bir olay da "Caps Lock", "Num Lock" gibi tuşların bildirim ledinin olmamasıydı. Kablosuz ve pilli bir klavye olduğu için ledlerin harcayacağı enerjiyi hesaba katarak koymamışlardı herhalde. Ama bu kullanımda beni olmusuz etkiliyor, verimimi düşürüyordu. Razer'da olması gereken tüm bildirim ledleri mevcut.

Ve mekanik tuşlar; tekrar merhaba...
Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki tuşa basma hissiyatı beni son derece memnun etti. Özlediğim klik sesini tekrar duymak ve zevk alarak yazmak güzel. 

Mekanik klavyelerde kullanım alanlarına göre spesifik olarak üretilen switchler var. Bu konuda Amerika menşeili switch ve sensör üreticisi olan Cherry firmasının ürettiği Cherry MX switchler dünya lideri konumundalar. Kaliteli markaların çoğu Cherry üretimi switchleri tercih ediyorlar. Bu switchler kullanıcıda verdiği hisse, çıkardığı sese, tuşa basıldığında tuşun dikey eksende katettiği mesafeye göre de çeşitli renklerle birbirlerinden ayrılıyorlar. Red, Blue, Brown, Black vs.



Haliyle her farklı renk, farklı bir kullanım hissi veriyor. Spesifik olarak Oyun amaçlı ya da yazı yazma amaçlı kullanmak için şu renkli switchlere yönelin diye genel tanımlamalar olsa da ben şahsen böyle bir şey diyemiyorum. Çünkü her farklı switch'in sizde yarattığı hissiyatı beğenip beğenmeme durumu subjektif bir durum. Benim beğendiğim bir switch'i başkası beğenmeyebilir. Mesela benim hoşuma giden click sesini, başka bir kullanıcı gürültülü ya da rahatsız edici bulabilir. Dolayısıyla daha sessiz bir switch'e yönelebilir. Bu noktada bu konuyla ilgili yorumlarımı tamamen subjektif olarak yaptığımı belirtmek isterim.

Çoğu üretici Cherry Mx mekanik switchleri kullanıyor dedik ama dikkat ederseniz Razer Blackwidow Chroma'da hangi switch'in kullanıldığını henüz söylemedim. Bunun nedeni Razer'ın mekanik klavyelerinde kendine özel olarak ürettirdiği switch'leri kullanıyor olması. Bu switcler de Kaihl adlı Çinli bir firmaya yaptırılıyor. Razer kendi mekanik klavyeleri için Kaihl'e oem olarak Razer Green ve Razer Orange switch'leri ürettiriyor. Razer Switch'leri üreten firmanın Çin menşeili ve çok fazla da uzun bir geçmişe sahip olmaması Razer mekanik klavyelerini alırken bir tereddüt sebebi olabilir. Ama Kaihl'in ürettiği swtichlerin Cherry üretimi switchlerin neredeyse birebir kopyası olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu aslında normalde illegal bir durum. Çünkü söz konusu mekanik switch'lerin patenti Cherry firmasına ait. Ancak herhangi bir patentin max. koruma süresi 20 yıl'dır. Cherry'nin bu konudaki patentleri 80'li yıllarda alındığı ve koruma süresi bittiği için Kaihl ya da herhangi başka firmaların bu tasarımları kullanarak üretim yapabilmelerinde yasa dışı bir durum bulunmamaktadır. Cherry'nin yıllardır neredeyse tüm mekanik klavye üreticilerine mekanik switch yapıyor olması bazı üreticilerin isteklerine zamanında ve yeterli sayıda ürün yetiştirme konusunda sıkıntıya sokmaktadır. Razer'da bu nedenle farklı arayışlara gitmiş ve switch konusunda yaşadığı sıkıntıları Kaihl'e kendi switchlerini ürettirerek aşma yoluna gitmiştir. Bu noktada açıkçası çoğu son kullanıcının Razer'ın hangi switch'i, kime, nasıl ürettirdiğini önemseyeceğini sanmıyorum. Son kullanıcı kendi deneyimine bakacaktır. Ama ben bu konuda yanlış olarak bilinenleri açıklamak istedim. Razer'ın switchleri Cherry üretimi değildir! 

Razer Blackwidow Chroma'da kullanılan ise Razer Green switch'tir.




Razer, yukarıda teknik detayları verilen green switchlerin dünyada oyunculara yönelik tasarlanmış ilk mekanik switch olduğunu ve kendi mekanik switchlerini kullanan ürünlerinin oyuncular için en iyisi olduğunu iddia ediyor. 


Tabi bu iddiayı test edip onaylama imkanım haliyle yok. Bu nedenle kendi subjektif yorumlarımı yapabilirim. Çok fazla dallandırıp budaklandırmadan yorumum çok net olacak; 

Arkadaş, yazdıkça yazasım geliyor. 

Son derece memnunum. Basış hissi, kliklemesi tamamen benim hoşuma giden türden. Dayanıklılık ve kullanım ömrü de uzun olursa ki bu iddia ediliyor benim için hiçbir sıkıntı yok. 

Mekanik tuş ve switch konusuna detaylı şekilde değindikten sonra klavyenin en göz alıcı özelliği, özelleştirilebilir aydınlatmasına değinebiliriz.

Klavyenin en öne çıkan özelliği haliyle aydınlatma fonksiyonları. Her tuşa, hatta bilek kısmının temas ettiği orta Razer logosuna bile ayrı ayrı renk atayabiliyorsunuz. Ledleri komple kapatabiliyor, parlaklık şiddetini ayarlayabiliyorsunuz. Sabit renkte kullanma dışında, hazır gelen bir sürü efekt seçeneği var. Efekt oluşturma konusunda da sadece hayal gücünüz ile sınırlısınız. Zibilyon tane efekt yaratabilirsiniz ki buna da pek gerek kalmıyor. Çünkü google'da kısa bir aramayla Razer Chroma kullanıcılarının paylaştıkları profilleri internetten indirip, kullanabiliyorsunuz. Tabi bunun için Razer'ın Synapse yazılımı gerekiyor. 

Synapse; Razer'ın klavye ve fare donanımlarının özelliklerini tam olarak kullanabilmenizi sağlayan, yaptığınız ayar ve oluşturduğunuz profilleri de bilgisayarınız dışında bulut temelli bir sistem üzerinde saklayabilen bir yazılım. Chroma için de tüm ayarlarınızı bu yazılım üzerinden yapıyor, macro tuşları atayabiliyor ve profiller oluşturabiliyorsunuz. Kullanımını kolay buldum. Ancak daha da pratik olabilir.

Razer Blackwidow Chroma Unboxing & Light Effects



İncelemenin sonuna geldim. Klavyenin hemen hemen tüm özelliklerine değinmeye çalıştım. Mekanik ve aydınlatmalı bir klavye arıyorsanız Tr layout olması da sizin için çok önemli değilse başka üreticilerin alternatif klavyelerine de yönelebilirsiniz. Özellikle Corsair'in Gaming K70 RGB modeli de iyi bir alternatif olacaktır. K70'in kasasının plastik değil, metal olması oldukça güzel. Logitech G910 Orion modeli de bir alternatif olabilir. Tablet ve telefonunuzu klavye üzerine oturtup, Logitech Gaming Software yazılımındaki Arx üzerinden sisteminizin işlemci, ekran kartı sıcaklığı, yük durumu vb. temel değerleri telefon ya da tablet üzerinden takip edip, yazılıma ait farklı özelliklerden yararlanabilirsiniz. 

Ama bu yazıda bahsedilen tüm özelliklere sahip olmanın yanında bir de Türkçe Q klavye istiyorsanız Razer Blackwidow Chroma tek seçeneğiniz olacaktır ve kesinlikle öneririm.



Bir sonraki incelemede görüşmek üzere; 





6 yorum: